Haalbaarheidsonderzoek
Haalbaarheidsonderzoek
Vanuit een interessetest worden bijpassende beroepsmogelijkheden gezocht. Dit is een vrij intensief proces waarbij alle mogelijke combinaties van interessevelden vergeleken worden met de belastbaarheid van een werknemer en zijn of haar opleiding en werkervaring. De uitkomst wordt met de werknemer besproken.
Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van een geautomatiseerde beroepenzoeker, waarbij het belastbaarheidsprofiel van de bedrijfsarts ingevoerd wordt. Ook deze uitkomst wordt met een werknemer besproken en afgezet tegen competenties, opleiding en werkervaring. De uitkomst kan in 3 categorieën ingedeeld worden:
Er zijn beroepsmogelijkheden
De zoektocht naar passend werk kan samen met een re-integratiecoach opgepakt worden. Het haalbaarheidsonderzoek wordt daarbij afgerond.
Beperkte mogelijkheden
Een werknemer met marginale mogelijkheden kan vaak slechts enkele deeltaken uit de beroepenlijst verrichten. Met deze deeltaken kan wellicht werk gecreëerd worden.
Creatief nadenken en brainstormen over mogelijkheden is vervolgens de laatste fase van het haalbaarheidsonderzoek. Daarna volgt een advies waarmee een re-integratiecoach samen met de werknemer aan de slag kan.
Geen mogelijkheden
Als er geen passende beroepen of deeltaken of mogelijkheden gevonden worden, dan wordt er een deskundigenoordeel geadviseerd. Dit wil zeggen dat aan het UWV gevraagd wordt of 2e spoor gestaakt mag worden, omdat er geen re-integratiemogelijkheden zijn.