Arbeidsdeskundig onderzoek

De inhoud van een arbeidsdeskundig onderzoek

Het arbeidsdeskundig onderzoek geeft antwoord op 4 vragen:

  1. Is het eigen werk van de werknemer passend?
  2. Is het eigen werk passend te maken?
  3. Is er ander passend werk bij de eigen werkgever?
  4. Wat zijn er re-integratiemogelijkheden op de arbeidsmarkt?

De antwoorden op de vragen betreffen het moment van onderzoek en zijn gebaseerd op het belastbaarheidsprofiel dat de bedrijfsarts heeft opgesteld. Meestal heet dat een inzetbaarheidsprofiel (IZP) of een functionele mogelijkhedenlijst (FML).
Ook bij een positieve herstelprognose worden de antwoorden geformuleerd in het hier en nu. De gedachte is dat bij fundamenteel herstel opnieuw een belastbaarheidsprofiel wordt opgesteld en dat er aansluitend een arbeidsdeskundige herbeoordeling gedaan kan worden.

Meestal wordt afgesproken dat er eerst een gesprek met de werkgever plaatsvindt, vervolgens een gesprek met de werknemer en dat er daarna afgesloten wordt met een 3-gesprek (werkgever/ werknemer/ arbeidsdeskundige). Soms sluit er een HR-medewerker aan om meer inzicht te geven in het functiegebouw van de organisatie.

De structuur van het onderzoek is meestal als volgt:

  • We bespreken de situatie voorafgaand aan de ziekmelding. De inhoud van eigen werk, het functioneren van de werknemer en het ziekteverzuim voorafgaand aan de ziekmelding.
  • Vervolgens bespreken we de re-integratie-inspanningen sinds de ziekmelding. Ik zal vragen stellen als: Wanneer werd er aangevangen met de re-integratie? Wat voor taken werden er gedaan? Hoe werd er opgebouwd in uren?
  • Vervolgens onderzoeken we alle arbeidsmogelijkheden binnen en buiten de organisatie. Ik zal hierbij vragen stellen over het werk en over de werkzaamheden die momenteel niet gaan. De bovengenoemde 4 onderzoeksvragen komen hierbij aan bod.

Met de werknemer wordt bovendien het belastbaarheidsprofiel dat de bedrijfsarts heeft opgesteld besproken en wordt er stilgestaan bij opleiding en werkervaring. Van te voren zal op LinkedIn het arbeidsverleden van de werknemer gezocht worden of een C.V. opgevraagd worden.